Skip to content

Mit tegyünk, ha a gyerekünk nem akarja a hordani a szemüvegét?

Arról már sokat beszéltünk, hogy gyermekünket ajánlott minden évben elvinni egy átfogó szemészeti vizsgálatra, hiszen egy látásvizsgálat sokszor nem szűri ki a problémákat. Ha kiderüla gyerkőcről, hogy tompa – rövid – vagy távollátó, mindenképpen érdemes azonnal elkezdeni a felírt szemüveg viselését, hiszen a nem kezelt szembetegségek rontják az életminőségét, és az iskolai teljesítményét is nagyban befolyásolhatják.

A legtöbb gyerek nyitott az új dolgokra és egyáltalán nem jelent nekik problémát, hogy elfogadjanak egy új helyzetet: nevezetesen, hogy mostantól szemüveget kell viselni. De még nekik is okozhat kellemetlenséget kezdetben, hiszen lehet, hogy eleinte nehezebben fókuszálnak vagy kicsit szédülnek.

A változás elfogadásában a szülőnek jelentős szerep jut, hiszen fontos, hogy elfogadtassuk és megszerettessük a szemüvegviselést!

Mit tanácsos tenni ebben a helyzetben?

  • Fontos, hogy a témát a lehető legtermészetesebben kezeljük. Hallgassuk meg a gyereket arról, hogy ő mit gondol és érez a szemüvegviseléssel kapcsolatban!
  • Mondjuk el a gyereknek -természetesen az ő szintjén – hogy miért szükséges szemüveget hordani, hogyan segítenek jobban látni a lencsék, és mi történik, ha nem viseli a szemüveget!
  • Hasznos, ha hagyjuk, hogy maga válassza ki a neki szimpatikus keretet, mert ha egy szemüveg tetszik neki, úgy érzi, hogy jól is áll, akkor sokkal szívesebben fogja viselni azt.
  • Szükséges a teljes család és a szűkebb környezet támogató magatartása is. Ha mindenkitől dicséretet és pozitív megerősítést kap, akkor meg fogja a szeretni a szemüvegét.
  • Ha még mindig vonakodna a szemüvegviseléstől, mutassunk neki hírességeket, vagy mesehősöket, akik szemüvegesek és szinte el sem tudjuk képzelni őket szemüveg nélkül. Ott van például Harry Potter!

A NanoVista szemüvegeket a gyerekek örömmel választják, mert egyrészt nagyon színesek, könnyűek, hajlékonyak, és ezért annyira kényelmesek, hogy fel sem nagyon tűnik nekik a viselésük. Szeretik, hogy ők is könnyen fel tudják helyezni a sportpántot a szárak helyére, és tesi órán sem kell aggódni, hogy leesik és összetörik a szemüvegük!