Duzzadt, vörös, sötét karikás, égő szem

Minden tudnivaló a lehetséges okokról és a visszaszorításukról

Czékmann Optika

Duzzadt szem

A duzzadt szem tünetei: A szem és a szemhéj telt és duzzadt lesz, időnként vörös és nyomásra érzékeny. Gyakran viszket, könnyezik és ég. A probléma általában mindkét szemet érinti; nagyon ritka, hogy a tünetek csak az egyik szemen jelentkezzenek.

zeiss-duzzadtszem

A duzzadt szem okai:
Talán már ismer néhány dolgot, amitől gyakran beduzzad a szeme. Egy gyors pillantás reggelente a tükörbe és már jönnek is az emlékek, milyen volt az éjszaka: túl keveset aludt, áporodott volt a levegő (a szoba túl meleg és levegőtlen volt) még az is lehet, hogy jól kisírta magát egy romantikus filmen és szemét túlterhelte, így az bedagadt. Ez azért is van, mert a bőr a szem körül jóval vékonyabb, mint az arc többi részén. Ebből adódóan a terhelés és fáradtság jelei itt sokkal jobban látszanak. De az is lehet, hogy szeme öröklött hajlam miatt duzzadt vagy az öregedés velejárójaként. És emellett még számos egyéb oka is lehet:

Így mulaszthatja el a duzzadást:

Számos különböző gyógymód alkalmazható attól függően, mi okozza a duzzadást. Alapszabály, hogy ha a tünetek nem múlnak el maguktól, ajánlott szakorvoshoz fordulni, aki megállapítja, hogy mi okozza azokat. Ugyanez igaz visszatérő tünetek esetén is és akkor, ha a tünetek hirtelen jelentkeznek és hosszabb ideig nem múlnak el.Sok egyszerű és bejáratott házi gyógymód létezik, ami elősegítheti a duzzadás gyors enyhülését. Mint a legtöbb duzzadás esetén, a hideg a szemnél is csodákra képes. Helyezhet a duzzadt szemhéjra hideg teafiltert (a zöld tea leviszi a duzzanatot) vagy kipróbálhat egy hűsítő uborkapakolást is.Fontos: Előfordulhat, hogy az ízesített fekete tea allergiás reakciót vált ki. Ha így történik, a teafiltert azonnal távolítsa el. Egy másik praktikus megoldás: tegyen két teáskanalat a fagyasztóba öt percre. Ezután helyezze a kanalakat homorú belsejükkel duzzadt szemeire. A hideg jóleső érzést nyújt és csökkenti a duzzanatot. Fontos: A kanalakat ne hagyja túl hosszú ideig a fagyasztóban, használatuk előtt győződjön meg róla, hogy nem túl hidegek. A kanalak nem okozhatnak kellemetlen érzést. Ha mégis, azonnal távolítsa el a kanalat a szeméről. Várjon egy kicsit, amíg a fém elkezd felmelegedni.Ha gyakran duzzadt a szeme, ajánlott a hideg szemmaszk használata (ezt gyógyszertárakban vagy drogériákban szerezheti be). A zselével töltött maszk kellemesen hideg, így nyugtatja és frissíti a szem körüli érzékeny bőrt. Ha a duzzadás oka a száraz szem, speciális szemcsepp segítségével a könnyfilm stabilizálódhat és a szem megőrizheti nedvességét. Így csökken az irritáció. Ha a duzzadást allergia okozza, (gyógyszertárban kapható) antihisztamin segítheti az akut tünetek gyors enyhülését. Allergia kezelésére speciális gyógyszereket alkalmaznak, amik csökkentik vagy megelőzik az allergiás reakciókat. Egy különleges immunterápia, a deszenzibilizáció is segíthet legyőzni az allergiát. Az eljárás során az allergiáját kiváltó anyagot kis adagban a beteg szervezetébe juttatják. Később ezt többször megismétlik. A kúra hossza hat hónap és három év között változik. Így a szervezet fokozatosan „elfogadja” az allergént jó esetben anélkül, hogy bármilyen védekező reakciót produkálna. Ha a duzzadást magas vérnyomás, vese- vagy szívbetegség okozza, szakorvosa segít megtalálni az okot legjobban kezelő kúrát. Ha a duzzadást neurodermatitis okozza, akut tünetek esetén a szakorvos általában kortizon tartalmú kenőcsöt ír elő. Mivel a kenőcsök és krémek nem alkalmazhatók bárhol a bőrön, mindig egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt a szem körüli érzékeny területen használna valamit. Gyulladás miatt is bedagadhat a szem. Számos különböző gyógymód alkalmazható attól függően, mi okozza a duzzadást.

Czékmann Optika

Időpontfoglalás ingyenes látásviszgálatra

Biztonsági kód:
security code
Kérjük, írja be a biztonsági kódot:

Foglalás